Ceramica Istorica

Ceramica de Cucuteni

Un adevarat Eden egalitarian a inflorit in partea central-estica a Europei acum aproximativ 7000 ani. Savantii occidentali se declara fascinti de complexitatea si atributele stravechii culturi Cucuteni de pe teritoriul Romaniei.

Arheologii au denumit-o Cucuteni dupa satul cu acelasi nume din apropierea Iasiului, unde in anul 1884 s-au descoperit primele vestigii apartinand acestei culturi.

Ceramica din cultura Cucuteni este unică în Europa, găsindu-se unele asemănări, destul de pregnante, doar între ceramica Cucuteni și o ceramicădintr-o cultură neolitică din China. Între cele două culturi este o distanță de timp foarte mare, cea din China apărând după circa un mileniu față de cea de la Cucuteni.

Tehnica ceramicii Cucuteni este aproape perfecta: lutul era foarte bine preparat si amestecat cu cateva fire de nisip, pentru ca peretii vasului sa nu crape. Odata modelate, vasele erau reintroduse in lut si uscate la umbra. Dupa uscare urma decorarea. In faza Cucuteni A o importanta deosebita era data ceramicii cu forme diferite- pahare, castroane, suporturi, decorate cu motive spiralo-meandrice adancite, incizate pe suprafata alba a vasului. Se remarca astfel specia ceramica de la Trusesti si Draguseni.

Pe ceramica Cucuteni predomină decorul în spirală, cu numeroase variante și combinații. S-au găsit și figuri feminine cu torsul plat, decorate cu motive geometrice.

Specialiștii vorbesc despre un cult al zeiței-mamă, dovadă fiind statuetele antropomorfe descoperite. Populația Cucuteni practica și diferite culte solare evidențiate mai ales prin pictură.

Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul, cu unele variații în funcție de temperatura la care a fost ars vasul respectiv. Ca formă, vasele diferă de la simple pahare la vase mari de tipul amforelor.

Una dintre creatiile cele mai speciale ale culturii Cucuteni a fost ceramica pictata. Cu formele sale zvelte si motive decorative în formă de spirală, meandre sau cercuri, colorate cu predilectie cu  alb, roşu şi negru-ciocolatiu,ceramică Cucuteni reprezintă apogeul  ceramicii preistorice europene, fiind de multe ori comparata  cu creațiile altor epoci istorice.

Despre Cultura Cucuteni invatam la scoala si ni s-ar putea parea ceva pierdut in negura timpului, cu mii de ani in urma, insa romanii au redescoperit-o si unii chiar si-au dedicat cariera acestei culturi.

Maestrii vaselor de ceramica neolitica se situeaza undeva la granita dintre arta si mestesug popular. Ceramica de Cucuteni a zilelor noastre, lucrata cu tehnica straveche, reconstituita astazi, este deosebit de frumoasa si foarte greu de realizat.

 

Ceramica decorativa Clay Play